Przedmiotem sprzedaży jest zestaw chang shan i hortensji, bardzo dobrej...
Chang Shan ekstrakt 90 jest szczególnie polecany w zakresie chorób...
Korzeń hortensji cięty 40g wykazuje zastosowanie w leczeniu chorób...
Kłącze pięciornika gęsiego to zioło które od wielu lat wykorzystywane...
190
Nowy
Czarnuszka 50g posiada wiele zastosowań nie tylko leczniczych ale również jest stosowana chociażby w kuchni.
5 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Czarnuszka 50g
Czarnuszka 50g posiada wiele zastosowań nie tylko leczniczych ale również jest stosowana chociażby w kuchni.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Polecane | tak |
Czarne nasiona czarnuszki najczęściej są wykorzystywane jako dodatek do pieczywa (aromatyczna przyprawa), do przetworów warzywnych (do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności), do aromatyzowania wina.
Mielone nasiona czarnuszki mogą stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.
Oprócz walorów smakowych i aromatycznych czarnuszka posiada właściwości lecznicze.
Roślina lecznicza (nasienie czarnuszki – Semen Nigellae)
Dzięki związkom (tłuszczom, saponinom) zawartym w nasionach, czarnuszka wykazuje działanie: żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność.
W celu sporządzenia odwaru leczniczego należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie.
Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu.
Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry
Producent:
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk