facebook

Producenci

Promocje

Zobacz większe

Owoc anyżu 50g

267

Nowy

Owoc anyżu pobudza trawienie, działa rozkurczowo, wiatropędnie, przeciwpasożytniczo. Jest składnikiem herbatek wspomagających laktację.

Więcej szczegółów

8 Przedmioty

4,40 zł

Więcej informacji

Owoc anyżu biedrzeńca(anyż, anyżek) (Pimpinella anisum L.) to zioła pochodzące z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Anyż jest rośliną z gatunku jednorocznych z rodziny selerowatych. W Polsce jak i na świecie coraz rzadziej występuje w stanie dzikim. Często jest uprawiany w ogrodach -lubi słońce i preferuje żyzną glebe. 

Surowcem leczniczym jest Owoc anyżu (Anisi fructus). Owoc anyżu posiada specyficzny zapach oraz korzenny samk. Odpowiedzialne są za to składniki tej bylicy czyli 90% anetolu i około 6% olejku eterycznego.Oprócz tego owoce zawierają kilkadziesiąt procent oleju tłustego, a także białka, składniki mineralne, flawonoidy i cukry. 

Owoc anyżu to zioło które działa wykrzuśnie poprzez wydzielanie większej ilości śluzu w gardle oraz krtani. Zastosowanie te jest często wykorzystywane w tworzeniu przepisów na mieszanki ziołowe stosowane właśnie w kierunku problemów np. gardłowych. Owoc anyżu działa również wiatropędnie oraz wspomagająco pracę układu pokarmowego. Anyż pobudza również laktacje przez co również często znajduje się w tego typu produktach. Roślina ta odstrasza różnego rodzaju owady które unikają jej specyficznego zapachu. W wielu źródłach zielarskich można przeczytać również o tym że anyż to roślina działająca na pasożyty ludzkie toksycznie.

Owoc anyżu wykorzystywany jest również w kuchni praktycznie w większości kuchni na świecie. 

Kraj pochodzenia : Turcja

Sposób użycia: zioła zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15min

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Opinie

Napisz opinię

Owoc anyżu 50g

Owoc anyżu 50g

Owoc anyżu pobudza trawienie, działa rozkurczowo, wiatropędnie, przeciwpasożytniczo. Jest składnikiem herbatek wspomagających laktację.

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 Produkty z tej samej kategorii: